Sałatka ze szpinakiem i twarogowymi kuleczkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest nie tylko smaczna i bardzo zdrowa, ale także bardzo ładnie prezentuje się na stole. Może stanowić wspaniałą przystawkę, dodatek do obiadu, dań z grilla, a także samodzielne danie (np. na drugie śniadanie) w towarzystwie ciemnego pieczywa. Polecam wszystkim, nie tylko jaroszom.

  • 15 min

Składniki:

  • - 15 dag szpinaku baby,
    - 20 dag twarogu (może być półtłusty),
    - 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
    - duża marchewka,
    - 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Twarożek Kulki

Sałatka ze szpinakiem i twarogowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i dokładanie osączamy na sicie.
    Marchew myjemy, cienko obieramy i kroimy w długie i cienkie plasterki, wkładamy do miseczki z zimną wodą na ok. 5 minut (ten zabieg pozwoli zachować kruchość i zwinięty kształt plasterków).
  • 2. Twaróg ucieramy z jogurtem naturalnym, posiekaną natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki.
  • 3. Na talerzach rozkładamy liście szpinaku i plastry marchewki, dodajemy kuleczki z twarogu. Całość skrapiamy tuż przed podaniem olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek.

Porady

Smak sałatki można wzbogacić pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Sałata Szpinak Twaróg Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować