Sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyki i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z nich sok. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki. Umieszczamy go na sicie i sparzamy. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na grubych oczkach tarki, a żółtka na małych oczkach.
Sałatkę układamy warstwami w niedużym naczyniu:
- starte białka, oprószamy je solą i pieprzem,
- 2 łyżki majonezu,
- połowa pora,
- połowa kukurydzy,
- połowa startego sera,
- 1 puszka tuńczyka,
- 2 łyżki majonezu,
- połowa kukurydzy,
- połowa startego sera,
- 1 puszka tuńczyka,
- ogórki kiszone,
- 2 łyżki majonezu,
- starte żółtka, oprószamy je solą i pieprzem,
- połowa pora.
Komentarze