Sałatka z selera naciowego, owoców i chrupiących orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8minut, po tym czasie odsączyć.
2.Kapustę pekińską poszatkować i lekko posypać solą.
3.Pomarańcz pozbawić skóry i wyfiletować kawałki pomarańczy. Seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
4.Ananas obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
5.Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i pieprzem, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju arachidowym.
6.Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać oregano, tymianek i dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość ponownie wymieszać.
7.Na półmisku rozłożyć kapustę pekińską, seler naciowy, pomarańczę, ananasa, rodzynki, filet z kurczaka i posypać orzechami włoskimi. Na końcu polać sosem.
Komentarze