5 łodyg selera naciowego
5 jajek
4 ogórki kiszone
kilka kawałków papryki czerwonej konserwowej
20 dag sera żółtego
kilka łyżek majonezu
sól ( 1 łyżeczka ) i pieprz do smaku
Sałatka z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera myjemy, kroimy w plasterki i solimy ( 1 łyżeczka soli ). Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone i paprykę konserwową odsączamy z zalewy ( na ręczniku papierowym ) i kroimy w kostkę.
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.
2.Gdy seler puści sok odcedzamy go na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami, pieprzymy ( soli już raczej nie dajemy bo seler jest słony ) i mieszamy z majonezem.
Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin.
Komentarze