Sałatka jest po prostu pyszna. Kalarepka upieczona na rumiano, z dodatkiem cebulki i aromatycznych przypraw korzennych. Na końcu doprawiona świeżą bazylią i sokiem z cytryny to istna uczta dla kubków smakowych. Polecam!
Składniki:
2 duże kalarepy (łącznie 1,2kg)
1 duża biała cebula (150g)
2 łyżki posiekanej bazylii
4 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
szczypta pieprzu cayenne
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z pieczonej kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Wsypać kminek, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i 1/3 łyżeczki soli. Wlać olej oraz miód. Całość wymieszać.
2.Kalarepę równo wyłożyć w formie (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec ok. 30 min (200 st. C).
4.Upieczoną kalarepę przełożyć do miski. Gdy wystygnie, dołożyć bazylię - wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem.
Komentarze