Sałatka z pieczonej kalarepy

0 (0 ocen)

Sałatka jest po prostu pyszna. Kalarepka upieczona na rumiano, z dodatkiem cebulki i aromatycznych przypraw korzennych. Na końcu doprawiona świeżą bazylią i sokiem z cytryny to istna uczta dla kubków smakowych. Polecam!

Składniki:

  • 2 duże kalarepy (łącznie 1,2kg)
    1 duża biała cebula (150g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    4 łyżki oleju
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
    szczypta pieprzu cayenne
    sok z cytryny do smaku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok

Sałatka z pieczonej kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczonej kalarepy 1. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę. Wsypać kminek, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i 1/3 łyżeczki soli. Wlać olej oraz miód. Całość wymieszać.
  • Sałatka z pieczonej kalarepy 2. Kalarepę równo wyłożyć w formie (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sałatka z pieczonej kalarepy 3. Piec ok. 30 min (200 st. C).
  • Sałatka z pieczonej kalarepy 4. Upieczoną kalarepę przełożyć do miski. Gdy wystygnie, dołożyć bazylię - wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować