Mizeria z kalarepy i ogórka

4.5 (188 ocen)

Prosta i smaczna surówka, doskonała jako uzupełnienie obiadu. Mizeria z kalarepą w roli głównej, ale i też z ogórkiem - składnikiem obowiązkowym :)

Składniki:

  • 1 duża kalarepa (700g)
    500 g ogórków gruntowych
    sól

    Sos:
    300 g śmietany 12%
    2 posiekane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Mizeria z kalarepy i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mizeria z kalarepy i ogórka 1. Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Ogórki pokroić w plastry i dołożyć do kalarepy. Całość oprószyć solą, wymieszać i odłożyć na 15 - 20 min. Po tym czasie zlać wytworzony sok.
    Składniki sosu dokładnie wymieszać, całość doprawiając do smaku. Przygotowany sos wymieszać z warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować