Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i mnóstwem zdrowych składników. Doskonałe danie kolacyjne, świetna na śniadanie, lunch czy też jako danie obiadowe na upalne dni.
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
750 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
16 cm – owy kawałek pora (100 g)
1 duże kwaśne jabłko (200 g)
100 g suchej zielonej soczewicy (w połówkach)
200 g żółtego sera
100 g suchej kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki słonecznika łuskanego
4 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Sałatka z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę oraz kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Buraki pokroić w małą kostkę, podobnie pozbawione gniazd nasiennych jabłko, pora posiekać. Składniki przełożyć do miski.
2.Następnie dodać kaszę, soczewicę, żółty ser pokrojony w kostkę, słonecznik i natkę pietruszki. Składniki wymieszać.
3.Dołożyć majonez, wlać sok z cytryny, wsypać przyprawy do smaku. Całość ponownie wymieszać.
Komentarze