Prosta i niedroga, a jakże smaczna sałatka z surowej kalarepki i białej kapusty z dodatkiem kukurydzy z zalewy. Natka pietruszki i pieprz ziołowy dopełniają smak potrawy. Polecam, szczególnie jako uzupełnienie obiadu.
Składniki:
2 większe kalarepy (2 x 200 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
1/3 średniej wielkości białej kapusty (200 g)
12 cm-owy kawałek pora
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z kalarepy, kukurydzy i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepy obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, kapustę poszatkować, pora posiekać - składniki przełożyć do miski. Wsypać pieprz ziołowy, po szczypcie soli i cukru oraz wlać sok z cytryny. Całość wymieszać, następnie odłożyć na co najmniej 30 min, by warzywa nieco zmiękły.
2.Do zawartości miski dołożyć osączoną kukurydzę, natkę pietruszki i majonez. Składniki wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Komentarze