Sałatka z kalarepy, kukurydzy i kapusty

0 (0 ocen)

Prosta i niedroga, a jakże smaczna sałatka z surowej kalarepki i białej kapusty z dodatkiem kukurydzy z zalewy. Natka pietruszki i pieprz ziołowy dopełniają smak potrawy. Polecam, szczególnie jako uzupełnienie obiadu.

Składniki:

  • 2 większe kalarepy (2 x 200 g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
    1/3 średniej wielkości białej kapusty (200 g)
    12 cm-owy kawałek pora
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki majonezu
    1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Majonez

Sałatka z kalarepy, kukurydzy i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kalarepy, kukurydzy i kapusty 1. Kalarepy obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, kapustę poszatkować, pora posiekać - składniki przełożyć do miski. Wsypać pieprz ziołowy, po szczypcie soli i cukru oraz wlać sok z cytryny. Całość wymieszać, następnie odłożyć na co najmniej 30 min, by warzywa nieco zmiękły.
  • Sałatka z kalarepy, kukurydzy i kapusty 2. Do zawartości miski dołożyć osączoną kukurydzę, natkę pietruszki i majonez. Składniki wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować