Sałatka z makaronem ryżowym i pieczonym kurczakiem

4.5 (142 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sałatka wymyślona przeze mnie na spotkanie rodzinne z okazji moich imienin. Charakterystyczny smak pieczonego kurczaka, soczysta kukurydza i czerwona papryka i domowe korniszony. Sałatka nie jest ciężka bo zawiera tylko łyżkę majonezu, reszta to lekki jogurt grecki. W sałatce z powodzeniem można wykorzystać resztki niezjedzonego z obiadu pieczonego kurczaka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g makaronu w kształcie ryżu
    1 puszka kukurydzy
    1 duża czerwona papryka
    5 średnich korniszonów
    8 małych pieczonych udek (z kośćmi ważyły 500g)
    1/2 słodkiej cebuli
    1 łyżka majonezu
    3 łyżki jogurtu greckiego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Sałatka z makaronem ryżowym i pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, opłukać pod zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić. Mięco oddzielić od kości i również pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez i jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby składniki "się przegryzły". Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować