Sałatka z kurczakiem na ciepło

4.5 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie to nabiera charakterystycznego smaku przede wszystkim ze względu na cytrynowego kurczaka. Dodatek cytryny jest orzeźwiający, a mięso dzięki temu kruche i delikatne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CYTRYNOWY KURCZAK:
    - pojedyncze piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek dobrej jakości: 1 łyżka
    - Ząbki czosnku: 1 sztuka
    - skórka i sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - posiekana melisa lub pietruszka: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    SAłATKA:
    - ruccola: 1 szklanka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - pomidory: 2 sztuki
    - ser typu feta: 3 łyżki
    - grzanki z pieczywa tostowego: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić kurczaka. Wycisnąć ząbki czosnku i usmażyć, aż mięso uzyska złoty kolor. Następnie zalać mięso sokiem z cytryny, dodać otarte wiórki ze skórki i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i zagotować, aż powstanie gęsty sos, a sok z cytryny odparuje. Na koniec dołożyć melisę i jeszcze raz wymieszać.

    Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzach ułożyć opłukaną rukolę, dodać pomidora i skropić oliwą. Na sałatce ułożyć kurczaka, na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć pokrojone w kostkę grzanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować