Danie to nabiera charakterystycznego smaku przede wszystkim ze względu na cytrynowego kurczaka. Dodatek cytryny jest orzeźwiający, a mięso dzięki temu kruche i delikatne.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
CYTRYNOWY KURCZAK:
- pojedyncze piersi z kurczaka: 2 sztuki
- oliwa z oliwek dobrej jakości: 1 łyżka
- Ząbki czosnku: 1 sztuka
- skórka i sok z połowy cytryny: 1 sztuka
- posiekana melisa lub pietruszka: 2 łyżki
- sól, pieprz: 1 szczypta
SAłATKA:
- ruccola: 1 szklanka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- pomidory: 2 sztuki
- ser typu feta: 3 łyżki
- grzanki z pieczywa tostowego: 2 sztuki
Sałatka z kurczakiem na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić kurczaka. Wycisnąć ząbki czosnku i usmażyć, aż mięso uzyska złoty kolor. Następnie zalać mięso sokiem z cytryny, dodać otarte wiórki ze skórki i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i zagotować, aż powstanie gęsty sos, a sok z cytryny odparuje. Na koniec dołożyć melisę i jeszcze raz wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzach ułożyć opłukaną rukolę, dodać pomidora i skropić oliwą. Na sałatce ułożyć kurczaka, na wierzchu pokruszyć fetę i ułożyć pokrojone w kostkę grzanki.
Komentarze