Sałatka ryżowa na ciepło

4.5 (165 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka ryżowa podana na ciepło. Idealna do zabrania w pudełko jako lunch w pracy. Jest syta i bardzo prosta w przygotowaniu.Możemy podać ją do kotleta lub przygotować np. z dodatkiem smażonej piersi kurczaka.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g. białego ryżu
    2 marchewki
    ćwiartka białej kapusty
    1 cebula
    2 mięsiste pomidory
    200g. groszku konserwowego
    1/2 szklanki rosołu lub bulionu
    1 łyżka suszonych ziół
    sól,pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ryżowa na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować al dente , odcedzić.
    Warzywa obrać, umyć.
  • 2. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę posiekać drobno.
    Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
    Na patelni roztopić masło klarowane, zeszklić cebulę dodać resztę warzyw.
    Smażyć do momentu aż zwiędną co jakiś czas mieszając.
    Wlać rosół/bulion, dusić do odparowania płynu.
  • 3. Do warzyw dodać ryż, doprawić ziołami, solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu przez 5 min mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować