Bardzo smaczna sałatka ryżowa podana na ciepło. Idealna do zabrania w pudełko jako lunch w pracy. Jest syta i bardzo prosta w przygotowaniu.Możemy podać ją do kotleta lub przygotować np. z dodatkiem smażonej piersi kurczaka.
Sałatka ryżowa na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować al dente , odcedzić.
Warzywa obrać, umyć.
2.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę posiekać drobno.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło klarowane, zeszklić cebulę dodać resztę warzyw.
Smażyć do momentu aż zwiędną co jakiś czas mieszając.
Wlać rosół/bulion, dusić do odparowania płynu.
3.Do warzyw dodać ryż, doprawić ziołami, solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu przez 5 min mieszając.
Komentarze