Sałatka z zielonych warzyw, jabłka oraz kiełków, wykończona czosnkowym twarogiem z kurkumą. Propozycja na lekki posiłek. Sałatka szczególnie smakuje z ciemnym pieczywem.
Składniki:
1 nieduża sałata lodowa (500 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
1 średni ogórek sałatkowy (250 g)
1 większe jabłko (200 g)
1 opakowanie mix kiełków na patelnię – kiełki soczewicy, fasoli mung oraz cieciorki (200 g)
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
250 g twarogu półtłustego 4%
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Sałatka z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełki zeszklić (2 – 3 min) na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym wystudzić.
Sałatę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać osączony groszek, pokrojony na ćwierćplastry ogórek oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki jabłko.
2.Następnie dołożyć kiełki, wsypać kolendrę i chilli, wlać sok z cytryny i pozostały olej. Całość wymieszać, na końcu doprawiając do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem. Gotową sałatkę przybrać pokruszonym twarogiem.
3.Twaróg utrzeć z obranym i posiekanym czosnkiem oraz kurkumą. Całość doprawić do smaku, następnie odłożyć na czas przygotowania sałatki.
Komentarze