Sałatka z kiełkami

0 (0 ocen)

Sałatka z zielonych warzyw, jabłka oraz kiełków, wykończona czosnkowym twarogiem z kurkumą. Propozycja na lekki posiłek. Sałatka szczególnie smakuje z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 1 nieduża sałata lodowa (500 g)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    1 średni ogórek sałatkowy (250 g)
    1 większe jabłko (200 g)
    1 opakowanie mix kiełków na patelnię – kiełki soczewicy, fasoli mung oraz cieciorki (200 g)
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku

    250 g twarogu półtłustego 4%
    2 ząbki czosnku
    ¼ łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Sałatka z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kiełkami 1. Kiełki zeszklić (2 – 3 min) na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym wystudzić.
    Sałatę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać osączony groszek, pokrojony na ćwierćplastry ogórek oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na małe kawałki jabłko.
  • Sałatka z kiełkami 2. Następnie dołożyć kiełki, wsypać kolendrę i chilli, wlać sok z cytryny i pozostały olej. Całość wymieszać, na końcu doprawiając do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem. Gotową sałatkę przybrać pokruszonym twarogiem.
  • Sałatka z kiełkami 3. Twaróg utrzeć z obranym i posiekanym czosnkiem oraz kurkumą. Całość doprawić do smaku, następnie odłożyć na czas przygotowania sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować