Sałatka z kapusty i warzyw na zimę

4.48 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka z kapusty z dodatkiem warzyw i odświeżającego ogórka poleca się do słoika, aby zimą móc cieszyć nas smakiem jesieni :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty
    1 kg ogórków
    1 kg cebuli
    1 kg marchewki
    1 kg papryki (najlepiej czerwonej)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka octu
    1, 5 szklanki oleju
    6 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Przetwory Dodatki

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.

    Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy.

    Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.

    Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni.

    Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować