Sałatka na zimę z kapusty

4.48 (178 ocen)

  • 4 godz.

Przetworów w tym roku miałam nie robić, ale dostałam od Mamy kapustę, marchewkę i cebulę i nie chciałam by się zmarnowało. Zapakowałam więc w słoiki i będzie na zimę.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ok 10 litrów sałatki:

    3-4 kg młodej kapusty
    1 kg kapusty włoskiej
    1 kg ogórków
    2 kg pomidorów
    1.5 kg marchwi
    2 kg papryki czerwonej
    1 kg papryki białej
    1 kg cebuli
    sól, pieprz

    Zalewa:
    4 szklanki oleju
    4 szklanki octu
    1 szklanka wody
    6 łyżek soli
    12 łyżek cukru
    6 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka na zimę z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Ogórki kroimy w plasterki, pomidory w kostkę, a papryki w krótkie paseczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w pióra. Całość mieszamy- najlepiej w wielkim naczyniu, u mnie był to szaflik. Sałatkę wkładamy do słoików.
    Składniki na zalewę wlewamy do garnka i gotujemy 15 minut. Zalewamy, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować