Sałatka z kalafiora, jabłek i korniszonów

0 (0 ocen)

Mimo niewielu składników, sałatka naprawdę zaskakuje smakiem i aromatem. Świetna na spotkania ze znajomymi lub jako uzupełnienie posiłku. Polecam!

Składniki:

  • 250 g różyczek kalafiora (1/2 kalafiora średniej wielkości)
    2 większe jabłka z czerwoną skórką (po ok. 150 g każde - łącznie 300 g)
    5 mniejszych korniszonów (łącznie 250 g)
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z kalafiora, jabłek i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kalafiora, jabłek i korniszonów 1. Różyczki kalafiora podzielić na małe cząstki, następnie krótko obgotować (ok 3 min) w lekko osolonym wrzątku. Warzywa odcedzić, wystudzić i przełożyć do miski. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę, podobnie rozdrobnić korniszony. Składniki dołożyć do kalafiora, dodać zieleninę, sok z cytryny, majonez i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać i na końcu doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować