Mimo niewielu składników, sałatka naprawdę zaskakuje smakiem i aromatem. Świetna na spotkania ze znajomymi lub jako uzupełnienie posiłku. Polecam!
Składniki:
250 g różyczek kalafiora (1/2 kalafiora średniej wielkości)
2 większe jabłka z czerwoną skórką (po ok. 150 g każde - łącznie 300 g)
5 mniejszych korniszonów (łącznie 250 g)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z kalafiora, jabłek i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Różyczki kalafiora podzielić na małe cząstki, następnie krótko obgotować (ok 3 min) w lekko osolonym wrzątku. Warzywa odcedzić, wystudzić i przełożyć do miski. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę, podobnie rozdrobnić korniszony. Składniki dołożyć do kalafiora, dodać zieleninę, sok z cytryny, majonez i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać i na końcu doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze