Sos z duszonych porów i korniszonów

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sos z duszonych porów oraz korniszonów sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Odpowiednio doprawiony nada daniom charakternego aromatu.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g korniszonów
    60 g pora
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki majonezu
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki tymianku suszonego
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka przypraw chińskiej 5 Smaków
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos z duszonych porów i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z duszonych porów i korniszonów 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, wsypać tymianek, cynamon, słodką paprykę, przyprawę 5 Smaków oraz cukier. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Dodać posiekane i osączone korniszony i smażyć jeszcze ok. 5 min. Wystudzić.
    Duszone składniki połączyć z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dołożyć koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować