Sos z duszonych porów oraz korniszonów sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Odpowiednio doprawiony nada daniom charakternego aromatu.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g korniszonów
60 g pora
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki majonezu
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki tymianku suszonego
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przypraw chińskiej 5 Smaków
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Sos z duszonych porów i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, wsypać tymianek, cynamon, słodką paprykę, przyprawę 5 Smaków oraz cukier. Smażyć 2 – 3 min, mieszając. Dodać posiekane i osączone korniszony i smażyć jeszcze ok. 5 min. Wystudzić.
Duszone składniki połączyć z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dołożyć koperek oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
Komentarze