Sałatka z marchewki, kalarepki, korniszonów i groszku

0 (0 ocen)

Sałatka z prostych składników, która zyskuje szczególnego aromatu dzięki dodatkowi przypraw korzennych. Świetna jako uzupełnienie obiadu. Pychotka - polecam!

Składniki:

  • 2 duże kalarepy (2 x 300 g)
    2 duże marchewki (2 x 200 g)
    5 mniejszych korniszonów (po ok. 50 g każdy - łącznie 250 g)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    15 cm - owy kawałek smukłego pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    kolorowy pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z marchewki, kalarepki, korniszonów i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z marchewki, kalarepki, korniszonów i groszku 1. Kalarepę i marchewkę obrać, następnie razem z korniszonami zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do naczynia. Dodać osączony groszek, oczyszczonego i posiekanego pora, a także natkę pietruszki. Wsypa kolendrę, gałkę muszkatołową oraz wlać sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • Sałatka z marchewki, kalarepki, korniszonów i groszku 2. Dołożyć majonez, wsypać przyprawy do smaku i ponownie wymieszać. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować