Sałatka z prostych składników, która zyskuje szczególnego aromatu dzięki dodatkowi przypraw korzennych. Świetna jako uzupełnienie obiadu. Pychotka - polecam!
Składniki:
2 duże kalarepy (2 x 300 g)
2 duże marchewki (2 x 200 g)
5 mniejszych korniszonów (po ok. 50 g każdy - łącznie 250 g)
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
15 cm - owy kawałek smukłego pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
kolorowy pieprz mielony do smaku
Sałatka z marchewki, kalarepki, korniszonów i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę i marchewkę obrać, następnie razem z korniszonami zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do naczynia. Dodać osączony groszek, oczyszczonego i posiekanego pora, a także natkę pietruszki. Wsypa kolendrę, gałkę muszkatołową oraz wlać sok z cytryny. Całość wymieszać.
2.Dołożyć majonez, wsypać przyprawy do smaku i ponownie wymieszać. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Komentarze