Korniszony smakują wyśmienicie zaserwowane prosto ze słoika. Jednak moja propozycja, nieco urozmaicona, smakuje równie dobrze.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g korniszonów (ogórków konserwowych)
1 duże słodkie jabłko (200 g)
100 g pora
1 – 2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka cząbru suszonego
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, papryki słodkiej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z korniszonów, jabłek i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekanego pora, wsypać cząber, imbir, cynamon, paprykę oraz po szczypcie soli i cukru. Smażyć 5 min, mieszając, po czym wystudzić.
Ogórki pokroić w plastry lub półplastry, dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, dołożyć przygotowanego pora. Całość wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze