Sałatka z jajkiem faszerowanym pasztetem w libańskim sosie czosnkowym

5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka z jajeczkiem. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża garść roszponki
    4 jajka ugotowane na twardo
    ok 100 g domowego pasztetu
    łyżka majonezu
    8 rzodkiewek
    3 łyżki posiekanego szczypioru
    1/2 zielonego ogórka

    2-3 ząbki czosnku
    sól na koniec łyżeczki
    białko surowego jajka
    200 ml oleju rzepakowego
    łyżeczka soku z cytryny
    3-4 łyżki wody mineralnej gazowanej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajka faszerowane

Sałatka z jajkiem faszerowanym pasztetem w libańskim sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ząbki czosnku z solą rozdrobnić przy pomocy blendera. W czasie rozdrabniania dodać białko, a następnie porcjami dodawać olej rzepakowy i sok z cytryny. Cały czas ucierać.
    Dla uzyskania właściwej konsystencji dodawać stopniowo wodę.
    Ugotowane na twardo jajka pokroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i utrzeć z pasztetem z dodatkiem majonezu. Dodać do smaku pieprz czarny świeżo mielony i sól. Przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i napełnić białka farszem.
    Na półmisku rozłożyć sałatę.
    Na sałacie ułożyć połówki jajek, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojone rzodkiewki. Posypać całość szczypiorem i polać sosem czosnkowym.
    Można jeszcze delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować