duża garść roszponki
4 jajka ugotowane na twardo
ok 100 g domowego pasztetu
łyżka majonezu
8 rzodkiewek
3 łyżki posiekanego szczypioru
1/2 zielonego ogórka
2-3 ząbki czosnku
sól na koniec łyżeczki
białko surowego jajka
200 ml oleju rzepakowego
łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki wody mineralnej gazowanej
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Sałatka z jajkiem faszerowanym pasztetem w libańskim sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ząbki czosnku z solą rozdrobnić przy pomocy blendera. W czasie rozdrabniania dodać białko, a następnie porcjami dodawać olej rzepakowy i sok z cytryny. Cały czas ucierać.
Dla uzyskania właściwej konsystencji dodawać stopniowo wodę.
Ugotowane na twardo jajka pokroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i utrzeć z pasztetem z dodatkiem majonezu. Dodać do smaku pieprz czarny świeżo mielony i sól. Przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i napełnić białka farszem.
Na półmisku rozłożyć sałatę.
Na sałacie ułożyć połówki jajek, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojone rzodkiewki. Posypać całość szczypiorem i polać sosem czosnkowym.
Można jeszcze delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
Smacznego
Komentarze