Sałatka warzywna na zimę

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze warzywa są z własnego ogródka, jeśli nie mamy dostępu do swoich warzyw, proponuję odwiedzić pobliski bazarek. I zakupić potrzebne nam warzywa do naszej sałatki warzywnej, która będzie nam pasowała do każdego rodzaju mięsa a nawet ryby, więc warto mieć w swojej spiżarce chodź klika słoiczków.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
    2 duże zielone papryki
    3 marchewki spore
    pół główki kapusty białej
    2 średnie cebule białe,
    2 cebule czerwone
    3 kwaśne jabłka
    1 średni seler
    pół kilograma ogórków
    czubata łyżka soli
    wyparzone słoiczki
    zalewa:
    4 szklanki gorącej wody
    1 szklanka octu 10%
    1 łyżka soli
    4 płaskie łyżki cukru
    na każdy słoik kilka ziaren gorczycy,
    3-4 ziarenka pieprzu
    listek laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka warzywna na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, jabłka, seler - zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. pozostałe składniki na szatkownicy.
    2. Wszystko dobrze wymieszać i posolić odstawić na godzinkę odcisnąć i powkładać do słoiczków.
    3. Przygotować zalewę, wszystkie składniki zalewy zagotować, słoiczki zalać gorącą zalewą pasteryzować tradycyjnie, 20 minut od zagotowania wody w garnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować