Sałatka warzywna na zimę

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna sałatka na zimę, idealna do dań głównych. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta biała 3 kg
    marchew 1 kg.
    cebula 4 szt.
    papryka czerwona 1 szt.
    papryka żółta 1 szt.
    papryka zielona 1 szt.

    Składniki do zalewy:

    sól 3 łyżki
    cukier 1,5 łyżki
    szklanka oleju z pestek winogron (200 ml)
    szklanka octu 10% (200 ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Dodatki

Sałatka warzywna na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna na zimę. 1. Wykonanie zalewy:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.
  • Sałatka warzywna na zimę. 2. Wykonanie sałatki:

    Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
  • Sałatka warzywna na zimę. 3. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików.
  • Sałatka warzywna na zimę. 4. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody.
  • Sałatka warzywna na zimę. 5. Po skończonej pasteryzacji studzimy słoiki. Ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować