Sałatka tortowa a'la sushi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo efektowna i zarazem smaczna salatka ryżowa a'la sushi.

Wspaniała przekąska na imprezę podana w formie tortu. Tak przygotowany torcik sushi z pewnością zaskoczy waszych gości wyglądem i smakiem

  • 45 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż do sushi 250 g
    Kremowy serek kanapkowy opakowanie 150 g
    1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 kopista łyżka majonezu
    1 łyżeczka chrzanu
    większy kawałek świeżego mango
    por biała część około 10 cm
    połowa dużego zielonego ogórka
    1 średniej wielkości marchewka
    czarny sezam 1 łyżka
    4 łyżki octu ryżowego
    1 płaska łyżka cukru
    solidna szczypta soli
    1-2 płaty norii
    do podania sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka tortowa a'la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy następnie wodę odlewamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie.

    Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak około 1 cm nad powierzchnią ryżu.
    Doprowadzamy do wrzenia, gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień do minimum. powinno tylko lekko "mrugać".
    Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut.( Nie podnosimy pokrywki)
    Po tym czasie nie podnosząc pokrywki ryż zdejmujemy z palnika odstawiamy na kolejne 20 minut.
    Do przestudzonego ryżu dodajemy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Ryż dzielimy na trzy równe części.
    Do jednej porcji dodajemy ziarenka czarnuszki.
    Ogórka zielonego kroimy na połowę, pozbywamy się nasion i kroimy w długie cienkie paski, Tak samo kroimy marchewkę i pora ( można też pokroić w kosteczkę)
    Mango za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w plastry.
    Serek wymieszać z majonezem i chrzanem.
    Do składania sałatki użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra który wcześniej wyłożyłam folią spożywczą.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi na dnie naczynia wykładamy pierwszą warstwę ryżu z czarnuszką, wyrównujemy i dociskamy. Smarujemy masą serowo-majonezową. Następnie kładziemy ogórka, marchewkę i pora. Całość przekładamy dociętym do wielkości naczynia płatem norii.
    Następnie wykładamy drugą warstwę ryżu, ponownie masa serowo-majonezowa, tuńczyk, mango i znów masa serowo-majonezowa, płat norii i kolejna ostatnia warstwa ryżu.
    Całość lekko docisnąć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Wierzch sałatki odwinąć z folii spożywczej położyć talerz i całość obrócić do góry dnem, delikatnie zdjąć pudełko/naczynie, folię spożywczą. Pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki.
    Torcik sushi udekorowałam szczypiorkiem i marynowanym imbirem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tuńczyk w sosie własnym Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować