Przepis na tę sałatkę dostałam od znajomej i powiem szczerze,że od razu pojawił sie u mnie pomysł aby ją wypróbować.Sałatka jest pyszna ale co najważniejsze to wygląda cudownie- jak prawdziwy tort:))
Sałatka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wykładamy folią aluminiową razem z jej brzegami.
2.Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach
3.Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
4.Paprykę kroimy w kostkę.
5.Filety kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, doprawiamy je do smaku.
6.Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
7.Układamy warstwami w tortownicy:
- pieczarki kapeluszami do dołu (koniecznie w taki sposób)
- szczypiorek, natka pietruszki
- następnie rozłożyć marchewkę, lekko ją posolić
- majonez na całej marchewce
- rozłożyć ziemniaki, lekko je posolić i przygnieść ręką
- rozsypać paprykę
- majonez
- filety w kostkach, przygnieść ręką
- majonez
- ser żółty,lekko przygnieść
8.Tak przygotowany tort sałatkowy dać na noc do lodówki.Nstępnego dnia wyłożyć na paterę jak tort kapeluszami do góry.
Komentarze