Szarlotka tortowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z najlepszych szarlotek jaką miałam przyjemność pochłaniać :)))) Super delikatna i rozpływająca się w ustach...dwa rodzaje ciasta kruche i biszkopt, a pomiędzy nimi, mmm, delikatne jabłka z rodzynkami pachnącymi rumem.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    250 gramów mąki pszennej
    160 gramów zimnego masła
    0,5 szklanki cukru
    1 kopiasta łyżeczka cukru z wanilią
    2 żółtka
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt:
    3 jaja
    3 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cukru z wanilią

    dodatkowo:
    około 1,5 kg jabłek (użyłam szarych renet)
    sok z połowy cytryny
    garść rodzynek + kieliszek rumu do namoczenia (opcjonalnie)
    cynamon do smaku wg upodobań
    cukier do posypania jabłek wg smaku
    3.5 łyżki tartej bułki
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Rodzynki namoczyć w rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać masło, posiekać nożem, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.
  • xxx 2. Ciasto schłodzić i posypać połową bułki tartej.
  • xxx 3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki.
    Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw między nimi, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem.
  • xxx 4. Potem wyłożyć resztę skrojonych jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać cynamonem, cukrem, rodzynkami i resztą tartej bułki.
  • 5. Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na jabłka.

    Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.

    UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu.

    Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować