Pyszna sałatka, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Dzięki dostępności składników właściwie całoroczna - sprawdzi się zarówno jako codzienna kolacja, jak i danie na świątecznym stole.
Sałatka ryżowa z ogórkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odsączamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paluszki kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w kawałki długości ok. 0,5cm. Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy z oleju, 2 łyżki zalewy dodajemy do ryżu. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy plasterkami ogórka i piórkami koperku.
Komentarze