Sałatka ryżowa z ogórkiem i tuńczykiem

4.98 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pyszna sałatka, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Dzięki dostępności składników właściwie całoroczna - sprawdzi się zarówno jako codzienna kolacja, jak i danie na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 80g ryżu basmati
    1 puszka kukurydzy
    1 op. paluszków serowych (80g)
    1 puszka tuńczyka w oleju (195g/140g)
    1 ogórek (160g)
    2 małe szalotki
    2 łyżki majonezu
    1 czubata łyżka posiekanego koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Sałatka ryżowa z ogórkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odsączamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paluszki kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w kawałki długości ok. 0,5cm. Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy z oleju, 2 łyżki zalewy dodajemy do ryżu. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy plasterkami ogórka i piórkami koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Ogórek Ryż Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować