Wyśmienita, bogata w smaku sałatka - idealna na karnawałową imprezę. Przepis otrzymałam od zaprzyjaźnionej miłośniczki kuchni francuskiej. Czasem tylko "ulepszam" ją prażonym sezamem. Polecam!
Łatwy
Składniki:
- winogrona (białe, najlepiej rodzynkowe): 35 dekagramów
- ser (cheddar, ewentualnie inny twardy ser): 20 dekagramów
- pieczarki (najlepiej małe): 20 dekagramów
- piersi z kurczaka (wcześniej ugotowana, może być z rosołu): 25 dekagramów
- majonez (oczywiście ilość to indywidualna sprawa): 3 łyżki
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
- lubczyk lub natka pietruszki (świeże listki do dekoracji): 0.5 szklanki
- masło lub olej: 2 łyżki
Sałatka paryska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz rozgrzać na niewielkim ogniu, wrzucić obrane pieczarki, posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem, aż sok z pieczarek całkowicie się wchłonie.
2.Ser pokroić w niewielką kostkę.
3.Winogrona umyć, wysuszyć i pokroić na połówki.
4.Kurczaka pokroić na małe kawałki.
5.Wszystko połączyć, delikatnie wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Udekorować listkami natki lub lubczyku. Smacznego!
Komentarze