Sałatka paryska

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Wyśmienita, bogata w smaku sałatka - idealna na karnawałową imprezę. Przepis otrzymałam od zaprzyjaźnionej miłośniczki kuchni francuskiej. Czasem tylko "ulepszam" ją prażonym sezamem. Polecam!

  • Łatwy

Składniki:

  • - winogrona (białe, najlepiej rodzynkowe): 35 dekagramów
    - ser (cheddar, ewentualnie inny twardy ser): 20 dekagramów
    - pieczarki (najlepiej małe): 20 dekagramów
    - piersi z kurczaka (wcześniej ugotowana, może być z rosołu): 25 dekagramów
    - majonez (oczywiście ilość to indywidualna sprawa): 3 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - lubczyk lub natka pietruszki (świeże listki do dekoracji): 0.5 szklanki
    - masło lub olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka paryska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz rozgrzać na niewielkim ogniu, wrzucić obrane pieczarki, posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem, aż sok z pieczarek całkowicie się wchłonie.
  • 2. Ser pokroić w niewielką kostkę.
  • 3. Winogrona umyć, wysuszyć i pokroić na połówki.
  • 4. Kurczaka pokroić na małe kawałki.
  • 5. Wszystko połączyć, delikatnie wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Udekorować listkami natki lub lubczyku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować