Sałatka makaronowa na słodko z bakaliami i jabłkiem

0 (0 ocen)

Lekka sałatka makaronowa w wersji na słodko - pełna przepysznych bakalii, skórki pomarańczowej i jabłka - myślę, że to doskonała "rozgrzewka" w ponure dni. Można wziąć ją ze sobą na drugie śniadanie do pracy, podać jako świąteczny deser albo poczęstunek dla gości w czasie Adwentu.

Składniki:

  • - 1/3 szklanki makaronu,
    - 5 daktyli suszonych,
    - 2 łyżki rodzynek,
    - łyżka suszonej żurawiny,
    - małe jabłko,
    - płaska łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej domowej),
    - kilka kropli świeżego soku z cytryny,
    - sok z 1/4 pomarańczy,
    - łyżka drobno startego skórki z pomarańczy,
    - łyżka rumu*,
    - szczypta cukru z wanilią,
    - mała szczypta soli.

    *można pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa na słodko z bakaliami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w wodzie z szczyptą soli do miękkości (ale powinien pozostać al dente), odsączamy.
  • 2. Rodzynki, daktyle i żurawinę płuczemy, osuszamy. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy w misce z resztą suszonych owoców, dodajemy rum, przyprawę korzenną, szczyptę cukru waniliowego, sok i skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • 3. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do owoców z rumem, mieszamy.
  • 4. Makaron łączymy z owocami, dokładnie mieszamy. Naczynie z sałatką szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Porady

Rum (zwłaszcza w wersji dla dzieci) należy pominąć. Sałatkę można wzbogacić orzechami lub migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować