Zjawiskowo wyglądająca, ciekawie podana i świetnie smakująca sałatka z kurczakiem w towarzystwie tradycyjnych polskich warzyw, marynowanych pieczarek, kiszonego ogórka i aromatycznej natki z pietruszki.
60 min
Składniki:
350g fileta z kurczaka
450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy
200g ziemniaków
120g pietruszki
350g marchewki
150g kiszonych ogórków
1 puszka konserwowej kukurydzy
4 jajka
100g żółtego sera
przyprawa do gyrosa
2 pęczki natki z pietruszki
klarowane masło
sól
pieprz
majonez
Sałatka kurczak na leśnej polanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa
i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
2.Marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy a ogórki kiszone pokroić w kostkę.
3.Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
a żółty ser również zetrzeć na tarce ale o grubych oczkach.
4.Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, posypać posiekaną natką z pietruszki, marchewki, posypać solą, pieprzem, posmarować dwiema łyżkami majonezu, kukurydza, ogórki, kurczak, posmarować trzema łyżkami majonezu, posypać solą, pieprzem, jajka, delikatnie posypać solą, pieprzem, żółty ser, posmarować trzema łyżkami majonezu, ziemniaki, pietruszka, posypać solą, pieprzem
i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
5.Sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany talerz.
Komentarze