REKLAMA

Sernik na zielonej polanie

wyświetlono: 1105 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Tym razem sernik w wersji ze szpinakiem.Ładnie wygląda,dobrze smakuje.A dzięki niemu moj syn zachęca mnie do pieczenia takich zielonych ciast,dzieki ktorym moge mu przemycic szpinak.

opublikowany: 01.01.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Sernik:
    1/2 kg sera z wiaderka,
    1 szklanka cukru pudru,
    4 jajka,
    3/4 szklanki mleka,
    1.5 budyniu waniliowego,
    10 dkg masła,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    skorka otarta z 2 pomaranczy,ew.olejek pomaranczowy.

    Szpinakowe ciasto:
    450 g szpinaku zamrozonego,rozdrobnionego,
    3 jaja,
    1 i 1/3 szklanki oleju,
    1 i 1/3 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki,
    3 łyzeczki proszku do pieczenia.

    Masa budyniowa:
    2 żółtka,
    1 budyn waniliowy,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 cukry waniliowe,
    2 łyżki cukru,
    1/2 l mleka,
    1 kostka masła.

    Dodatkowo:jagody swieze lub mrozone.
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:
    Maslo rozpuszczamy i studzimy.
    Jaja miksujemy z cukrem.Stopniowo dodajemy ser,masło,mleko,budyn, mąkę.Na koniec dodajemy skorkę z pomaranczy.Wylewamy na forme ok 21x32 i pieczemy ok 1 godzine w 180 stopniach.Studzimy.
  • 2. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak rozmrazamy i odciskamy nadmiar wody.
    Jaja miksujemy z cukrem,dolewamy olej, mąke z proszkiem.Na koniec dodajemy szpinak.Pieczemy ok 1 godz w 180 st.Studzimy i przekrajamy wzdłuż na 2 blaty.
  • 3. Masa;
    W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyn, mąkę i żóltka.Pozostale mleko zagotowujemy z cukrami.Na gotujace mleko wlewamy mieszaninę i zagotowujemy.Studzimy.
    Maslo ucieramy dodając po łyzce budyniu.
  • 4. Przelozenie ciasta:
    blat szpinakowy-1/2 masy budyniowej-sernik-1/2 masy budyniowej-blat szpiankowy-jagody.
    Ciasto chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martaf martaf

Sałatka „Grzybki na leśnej polanie”

fajny pomysł na tradycyjną sałatkę warzywną:)

kategoria: Sałatki opublikowany: 28.01.2015 | wyświetlono: 9234 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Kurczak na grzybowej polanie

Pyszna sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami :-)

kategoria: Sałatki sałatka warstwowa Ser opublikowany: 13.09.2015 | wyświetlono: 2992 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: kada kada

Cytrynowy sernik na zimno w zielonej odsłonie

Orzeźwiające i lekkie ciacho.

kategoria: Ciasta serniki opublikowany: 23.09.2017 | wyświetlono: 3267 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE