Sałatka jarzynowa na Sylwestra

5 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najpopularniejsza sałatka na polskich stołach. Obowiązkowe danie na święta i imprezy. Dużo warzyw w majonezie. W każdym polskim domu robiona na swój sposób. A oto nasza sałatka jarzynowa!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże lub trzy małe marchewki
    1 średni lub 1/2 dużego selera
    1 por ( biała część)
    2 duże twarde jabłka
    4 ogórki konserwowe (średnie)
    4 jajka
    puszka groszku konserwowego
    pęczek natki pietruszki
    1 szklanka majonezu
    2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa na sylwestra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Marchew i seler dobrze myjemy i wrzucamy nieobrane do garnka z wodą. Wodę lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, żeby się nie rozgotowały ( od 30 do 40 minut, w zależności od wielkości warzyw, przy czym marchew szybciej się gotuje i musimy ją wcześniej wyjąć z garnka).

    W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłka, por i na koniec wystudzone i obrane marchew i seler również tniemy w kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Siekamy drobno natkę i wrzucamy do miski. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku. Sałatka warzywna gotowa!

Porady

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Z tego samego powodu ogórki kiszone zastępujemy konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (nie lubimy sałatki papkowatej i wodnistej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować