Sakiewki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto i smażymy niezbyt grube.
2.Z pieczarek wyciągamy delikatnie "ogonki". które bardzo drobno siekamy. Smażymy je na małym ogniu razem z mięsem, cebulą, czosnkiem, papryką i przyprawami. Po usmażeniu dodajemy starty ser.
3.Przygotowanym farszem napełniamy pieczarki, posolone wcześniej z każdej strony. Na naleśnik kładziemy po jednej pieczarce i zawijamy do góry, na kształt sakiewki. Można związać szczypiorkiem, czego ja nie uczyniłam ze względu na to, że mój domowy jest zbyt krótki:)
Sakiewki układamy na brytfannie, wierzch przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Pieczemy ok 50 min. Mamy wtedy pewność, że pieczarki będą naprawdę mięciutkie.
Porady
Przygotowane sakiewki bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowo- pietruszkowym i ketchupem.
Komentarze