Ryż z wieprzowiną, cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypać do garnka, zalać 400 ml wody, osolić i zagotować. Po 5 minutach zredukować moc grzania do minimum, a po 15 wyłączyć i pozostawić pod przykryciem.
2.Karkówkę umyć i pokroić w niewielkie kawałki, przyprawić solą pieprzem, słodką papryką, majerankiem i odstawić. Cebulę i paprykę umyć i obrać. Paprykę pokroić na sześć części wzdłuż, i następnie na trzy części w poprzek, a cebulę na ćwiartki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę doprawić solą, pierzem i tymiankiem, dodać paprykę i pozostawić pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić. Warzywa przełożyć do garnka, zalać ok. 500 ml przegotowanej wody i zagotować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć karkówkę (ok. 5 minut), po czym dodać ją do warzyw. Wszystko razem dusić ok. 30 - 40 minut. Polecam.
Komentarze