Kiełbasa pieczona z ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i wedle upodobań obrać lub oskrobać, a następnie pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w szóstki. Kiełbasę pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
2.Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sól pieprz, tymianek, ostrą paprykę, listki laurowe, olej i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.
3.Wybrać funkcję termoobiegu i temperaturę 200oC, a po jej osiągnięciu piec 30 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny. Można podać z dodatkiem ketchupu, majonezu albo musztardy. Polecam!
Komentarze