Kiełbasa pieczona z ziemniakami i cebulą

4.43 (214 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeden z tych jednogarnkowych. Jeden z tych z kiełbasą. Jeden z tych co sam się robi. Jeden z tych co da się lubić. Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 12 młodych ziemniaków (~800 g)
    450 g kiełbasy (u mnie: biała surowa)
    6 małych cebul
    2 ząbki czosnku
    3 listki laurowe
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka tymianku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    12 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.43 (214 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa pieczona z ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i wedle upodobań obrać lub oskrobać, a następnie pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w szóstki. Kiełbasę pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
  • 2. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sól pieprz, tymianek, ostrą paprykę, listki laurowe, olej i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika.
  • 3. Wybrać funkcję termoobiegu i temperaturę 200oC, a po jej osiągnięciu piec 30 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze pół godziny. Można podać z dodatkiem ketchupu, majonezu albo musztardy. Polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować