Ryż z rabarbarem na ciepło

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zostałam obdarowana sporą ilością rabarbaru. Zaczełam, poszukiwać ciekawego pomysłiu na jego wykorzystanie i tak trafiłam w „Kuchni polskiej“ na ten pyszny deser. Słodki, cynamonowy ryż i kwaskowy rabarbar świetnie się komponują nie tylko smakami ale także odmiennymi konsystencjami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200g ryżu
    400g rabarbaru
    250ml śmietanki słodkiej 12%
    Łyżka masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    Łyżka cynamonu
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z rabarbarem na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z rabarbarem na ciepło 1. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy i mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i masłem.
    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki, Posypujemy cukrem i zostawiamy na 30 minut aż puści soki i nieco zmięknie.
  • Ryż z rabarbarem na ciepło 2. Foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy kolejno ryż i rabarbar z cukrem, jako ostatnią warstwę pozostawiając owoce. Polewamy słodka śmietanką i zapiekamy w 190-200 stopniach przez 30-35 minut. Przed podaniem możemy udekorować kleksem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rabarbar Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować