Ryż zapiekany z rabarbarem

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przygotowałam go na wzór ryżu zapiekanego z jabłkami. Wyszedł pyszny. Nadzienie rabarbarowe możemy posłodzić daktylami zamiast cukru.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • RYŻ:
    • 400g ryżu,
    • 4 szklanki mleka,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2 łyżki masła,
    • Szczypta soli,
    • RABARBAR:
    • 1 kg obranego (lub nie) rabarbaru,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • SOS ŚMIETANOWY:
    • 150g kwaśnej śmietany,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 3 łyżki cukru,
    • DODATKOWO:
    • 2 łyżki masła,
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. RYŻ: Ryż wysyp na sitko. Opłucz go pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i solą. Na wrzące mleko wsyp ryż, zagotuj. Gotuj przez 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Ryż wystudź. Może być lekko ciepły.
    SOS ŚMIETANOWY: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
    RABARBAR: Rabarbar pokrój w 1cm kawałki. Przełóż go do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 30 minut, żeby puścił sok. Następnie podgrzewaj go na wolnym ogniu często mieszając aż się rozpadnie. Potrwa to kilka minut.
    Duże naczynie żaroodporne wysmaruj dwoma łyżkami masła. Wyłóż na dno połowę ryżu. Na ryżu ułóż cały rabarbar. Przykryj resztą ryżu, wyrównaj. Na wierzch wylej sos śmietanowy. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

To może cię zainteresować