Ryż zapiekany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RYŻ: Ryż wysyp na sitko. Opłucz go pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem i solą. Na wrzące mleko wsyp ryż, zagotuj. Gotuj przez 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Ryż wystudź. Może być lekko ciepły.
SOS ŚMIETANOWY: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
RABARBAR: Rabarbar pokrój w 1cm kawałki. Przełóż go do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 30 minut, żeby puścił sok. Następnie podgrzewaj go na wolnym ogniu często mieszając aż się rozpadnie. Potrwa to kilka minut.
Duże naczynie żaroodporne wysmaruj dwoma łyżkami masła. Wyłóż na dno połowę ryżu. Na ryżu ułóż cały rabarbar. Przykryj resztą ryżu, wyrównaj. Na wierzch wylej sos śmietanowy. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Komentarze