Ryż zapiekany z rabarbarem

4.5 (188 ocen)

  • 25 min

Sezon na rabarbar w pełni, dlatego postanowiłam go smacznie wykorzystać. Stwierdziłam, że zamiast ryżu z jabłkami zrobię go właśnie z rabarbarem - pomysł okazał się strzałem w 10tkę a całość wyszła bardzo smaczna :)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    350 g ryżu
    600 g rabarbaru (oczyszczonego)
    4 łyżki cukru
    80 g cukru
    250 g śmietany
    100 g płatków jaglanych błyskawicznych
    20 g siemienia lnianego
    cynamon
    tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar kroimy w plastry, zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy aż puści sok, który następnie zlewamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i chwilkę dusimy (tylko do momentu aż zmięknie).
  • 3. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy cukier, śmietanę, cynamon i mieszamy.
  • 4. Połowę ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy go płatkami jaglanymi, następnie rozkładamy rabarbar i pozostały ryż i posypujemy siemieniem.
  • 5. Zapiekamy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

To może cię zainteresować