200 g kiełbasy
szklanka surowego ryżu (ugotować na sypko)
SOS:
cebula
mała puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
pół papryki lub cała mała
woda
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Ryż z kiełbasą po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałki (w kostkę lub piórka/paseczki) według uznania, wrzucić do głębokiej patelni i zalać 1,5 szklanki wody. Dusić do miękkości, następnie dodać osączoną fasolę i kukurydzę, zamieszać i dusić parę minut pod przykryciem. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy (ilość według własnego smaku) A następnie doprawić go solą, pieprzem, cukrem i jak lubimy bardziej kwaskowo - sokiem z cytryny.
2.Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni (bez tłuszczu) i dodać do sosu.
Komentarze