Ryż po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać. Pomidory, cebulę i czosnek włożyć do blendera, zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita gładka masa. Ryż opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 30 min., później odcedzić. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę pokroić w kostkę, fasolę, kukurydzę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Olej rozgrzać na patelni. Ryż przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Wlać wino i chwilkę dusić dodać mięso i smażyć. Gdy ryż wchłonie cały płyn a mięso się przysmaży dodać masę pomidorową. Dusić pod przykryciem często mieszając. Dodać czerwoną paprykę i pokrojoną w paseczki papryczkę chilli. Dusić aż mięso i ryż będzie miękkie. Dodać kukurydzę i fasolę chwilkę jeszcze dusić.
2.Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi wg własnego smaku. Smacznego!
Porady
Jeśli ryż wchłonie cały płyn pomidorowy a mięso jeszcze nie będzie miękkie to dodać troszkę bulionu lub wody. Zamiast karkówki można to danie zrobić z piersią z kurczaka.
Komentarze