Ryż po meksykańsku

4.5 (180 ocen)

Proste i pyszne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
    puszka pomidorów
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    0,5 kg karkówki
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała papryczka chilli
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka kukurydzy
    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ryż po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż po meksykańsku. 1. Cebulę i czosnek obrać. Pomidory, cebulę i czosnek włożyć do blendera, zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita gładka masa. Ryż opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 30 min., później odcedzić. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę pokroić w kostkę, fasolę, kukurydzę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Olej rozgrzać na patelni. Ryż przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Wlać wino i chwilkę dusić dodać mięso i smażyć. Gdy ryż wchłonie cały płyn a mięso się przysmaży dodać masę pomidorową. Dusić pod przykryciem często mieszając. Dodać czerwoną paprykę i pokrojoną w paseczki papryczkę chilli. Dusić aż mięso i ryż będzie miękkie. Dodać kukurydzę i fasolę chwilkę jeszcze dusić.
  • Ryż po meksykańsku 2. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi wg własnego smaku. Smacznego!

Porady

Jeśli ryż wchłonie cały płyn pomidorowy a mięso jeszcze nie będzie miękkie to dodać troszkę bulionu lub wody. Zamiast karkówki można to danie zrobić z piersią z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować