Ryż orientalny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przygotowany ryż podaje się w Egipcie do warzyw, mięs i ryb.

Składniki:

  • 1/2 szkl. ryżu
    garść drobnego makaronu, np. nitki
    łyżka masła
    kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryż orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy szklanką wody i moczymy ok. 15 minut. Odcedzamy.
  • 2. W garnku roztapiamy masło, wkładamy surowy makaron i rumienimy. Wkruszamy kostkę rosołową i podlewamy małą ilością wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ryż, mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy 15 minut, nie mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody
  • 3. Ciepły ryż przekładamy do miseczki. Delikatnie ugniatamy i wykładamy na talerz, odwracając naczynie do góry dnem.



    Aby ryż miał ładny żółty kolor, podczas gotowania trzeba dodać szczyptę kurkumy lub szafranu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować