Ryż na mleku z karmelizowanymi truskawkami i płatkami migdałowymi

5 (174 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ten posiłek to częściowo wspomnienie z dzieciństwa . Dziś moje dzieci nie jadają ryżu na mleku , a u mnie w domu rodzinnym zajadano się nim , aż miło powspominać . Tym razem z kardamonem , w towarzystwie karmelizowanych truskawek.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g. ryżu
    ok. 1.5 szklanki mleka 3,2 %
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta kardamonu
    Truskawki:
    250 g. truskawek
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż na mleku z karmelizowanymi truskawkami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż na mleku z karmelizowanymi truskawkami i płatkami migdałowymi 1. Do mleka dodaje kardamon , cukier waniliowy i trzcinowy , doprowadzam do zagotowania. Na maśle podsmażam ryż , ciągle mieszając , dodaję połowę mleka , gotuję na bardzo małym płomieniu , aż płyn się wchłonie , dodaję pozostały płyn , ciągle mieszam i dalej gotuję aż cały płyn się wchłonie . Ryż nakrywam , odstawiam . W rondelku podsmażam cukier z masłem , dodaję obrane z szypułek , umyte i pokrojone truskawki , podsmażam . Ryż podaje w towarzystwie truskawek i płatków migdałowych .

Porady

Trzeba bardzo uważać by ryżu nie przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Mleko Ryż Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować