Szybko, prosto i smacznie. Ryba zapiekana w śmietanie to idealny dodatek do ryżu lub zapiekanych ziemniaków. Na pewno urozmaici codzienny obiad i zasmakuje nawet wyrafinowanym podniebieniom.
1 min
Łatwy
Składniki:
Ok. 500g ryby (u mnie kostki rybne)
Mrożona mieszanka warzyw
200g śmietany 18%
1 jajko
1 pęczek koperku
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Oliwa
Ryba zapiekana w śmietanie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożone warzywa ugotować – uważając by się nie rozgotowały, w lekko osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na spód warzywa. Na warzywach ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę utrzeć z jajkiem, dodać posiekany koperek. Gotowy sos wylać na rybę. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 240stopni i piec 15-20 minut bez przykrycia. Kiedy wierzch zacznie się lekko rumienić, ryba jest gotowa. Przed podaniem posypać pietruszką lub koperkiem.
Komentarze