Karkówka w cytrynowej marynacie

4.96 (195 ocen)

Pyszne, kruche mięsko o wyraźnym smaku i aromacie cytryny.

Składniki:

  • 4 duże plastry karkówki (ok. 700 g)
    1 cytryna
    6 łyżek oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 płaskiej łyżeczki chili
    1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.96 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w cytrynowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: cytrynę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytryny mieszamy z 4 łyżkami oleju, solą, pieprzem, chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. Mięso rozbijamy, obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka, a nawet kilkanaście godzin.
  • 3. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju - najpierw obsmażamy na rumiano, a potem dosmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem.

Porady

Tak zamarynowane mięso można też upiec na grillu. Marynatę można stosować również do innych rodzajów mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować