RYBA W DELIKATNEJ CYTRYNOWEJ ZALEWIE

4.5 (176 ocen)

Zalewa jest delikatniejsza od tej z octem i pachnąca cytrynką.

Składniki:

  • 1 kg świeżego śledzia, flądry lub innej ryby
    sól i pieprz
    olej do smażenia
    mąka pszenna do panierowania

    Zalewa:

    3 cebule
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
    sok z 1cytryny
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba w delikatnej cytrynowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie oczyścić, sprawić, opłukać, osączyć z wody, następnie posolić i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Obtaczać w mące i smażyć na oleju (można też panierować tradycyjnie w jajku i bułce). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, podlać wodą, dodać sok z cytryny i przyprawy, zagotować i odstawić do wystudzenia. Rybę ułożyć w głębokim naczyniu i zalać zimną zalewą. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować