Ryba w szuwarach, czyli szczupak w szpinaku i rukoli

0 (0 ocen)

  • 60 min

W ten sposób można upiec każdą rybę, nie tylko szczupaka. Liście rukoli i szpinaku zapobiegają jej nadmiernemu wysuszeniu i dodają delikatności. Przyprawienie to też kwestia gustu, ja dziś postawiłam na proste składniki: cytrynę, czosnek, sól i pieprz.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 1-2 osoby w zależności od wielkości ryby:
    1 szczupak
    duża garść świeżej rukoli
    garść liści szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 cytryna
    1-2 łyżki masła
    3 łyżki oleju
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w szuwarach, czyli szczupak w szpinaku i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ia0pfx 1. Przygotowanie:
    Oczyszczoną i pozbawioną głowy rybę dokładnie myję i osuszam, po czym oprószam pieprzem i solą. Do środka wkładam masło i posiekany ząbek czosnku. Na blasze układam papier, natłuszczam go olejem. Na środku układam rukolę, na niej połowę cytryny pokrojoną w plastry, a potem rybę. Na rybie układam czosnek w plasterkach, po czym przykrywam ją liśćmi szpinaku. Wszystko skrapiam olejem, jeszcze raz oprószam solą i pieprzem. Blachę przykrywam folią aluminiową (nie ściskając jej, po prostu kładę luźno folię) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół) na 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować