Ryba szczupak smażona w głębokim oleju

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A może macie ochotę na świeżą rybkę szczupak która właśnie złowił mój mąż, uwielbiamy szczupaka smażonego tradycyjnie czyli posolony i obsypany mąka taki najsmaczniejszy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 820 g świeżego lub mrożonego szczupaka,
    3 czubate łyżki mąki pszennej,
    1 płaska łyżeczka soli,
    3/4 szklanki oleju ( w zależności od wielkości patelni ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba szczupak smażona w głębokim oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Na początek przygotować rybę oczyścić ją i dokładnie umyć i pokroić na potrzebne nam kawałki a następnie osuszyć na durszlaku. Jak już ryba ociekła z nadmiaru wody w której była myta przełożyć ją do miski posolić i dokładnie wymieszać aby sól przeszła w każdy kawałek ryby. Następnie wsypać mąkę i podrzucając miską doprowadzić do tego aby każdy kawałek przygotowanej ryby był dokładnie pokryty mąką.
  • ryba 2. Gdy mamy już przygotowaną rybę na dużą patelnię wlać olej rozgrzać go lekko i ułożyć wszystkie kawałki przygotowanej ryby, smażyć na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ryby nie smażyć na dużym ogniu ponieważ będzie się przypalać a w środku będzie wtedy surowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować