Szczupak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Dzwonki szczupaka umyłam , posypałam solą, pierzem, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostawiłam na 2 godziny w lodówce.
Olej podgrzałam, dzwonka panierowałam w mące, usmażyłam na złocisty kolor, przełożyłam do naczynia.
Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam.
Do garnuszka wlałam szklankę bulionu , dodałam zeszkloną cebulkę, i na koniec śmietanę. Dokładnie wymieszałam, żeby śmietana nie zważyła się. Tak przygotowanym sosem polałam szczupaka. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Porady
Dobrze jest wyfiletować szczupaka zamiast podawać go w dzwonkach
Komentarze