SZCZUPAK W GALARECIE

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Na Wigilię, ale także na przystawkę na zimno na imprezę, bardzo fajny w smaku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon
    2 litry bulionu warzywnego
    3 marchwie
    2 pietruszki
    1/2 selera
    1 cebula
    1 cytryna
    natka pietruszki
    3 łyżki żelatyny
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Szczupak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler,
    cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez
    maszynke o bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę
    pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i
    doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki,
    wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym
    ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke
    kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke
    bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy az do rozpuszczenia.
    Dodajemy do reszty bulionu, juz nie zagotowujemy tylko
    podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube
    plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy
    przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie
    stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować