Szczupak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler,
cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez
maszynke o bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę
pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i
doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki,
wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym
ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke
kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke
bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy az do rozpuszczenia.
Dodajemy do reszty bulionu, juz nie zagotowujemy tylko
podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube
plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy
przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie
stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki.
Komentarze