Bardzo smaczne danie, proste w przygotowaniu, z dostępnych składników o każdej porze roku.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok . 400 g fileta ryby - u mnie dorsza
sól i pieprz cytrynowy do smaku
sok z 1/2 cytryny
2 zmieszane jajka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki sezamu białego
Zasmażany buraczek :
ok . 300 g upieczonego buraczka
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżek octu jabłkowego
1/2 czerwonej papryki
1 obrane jabłko
4 łyżki wody
2 łyżeczki cukru
po 2 szczypty soli i pieprzu
Ryba w panierce z duszonym buraczkiem z papryką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojoną w kostkę paprykę , podsmażam , dodaję pokrojone w kostkę jabłko , podsmażam , podlewam wodą , chwilę duszę . Do całości dodaję obrany ze skórki i starty na tace o dużych oczkach buraczek , doprawiam octem , cukrem , solą i pieprzem , chwile duszę .
2.Rybę myję , osuszam , kroję na porcje , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pieprzem cytrynowym . Rybę panieruje w mące , jajku i bułce zmieszanej z sezamem , smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Rybę podaję z ciepłym buraczkiem .
Porady
Buraczki są doprawione dość delikatnie , bo jadły go dzieci . Dla ostrości możemy zwiększyć ilość octu jabłkowego :)
Komentarze