Ryba w panierce z duszonym buraczkiem z papryką i jabłkiem

5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie, proste w przygotowaniu, z dostępnych składników o każdej porze roku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok . 400 g fileta ryby - u mnie dorsza
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    sok z 1/2 cytryny
    2 zmieszane jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki sezamu białego

    Zasmażany buraczek :
    ok . 300 g upieczonego buraczka
    1 cebula
    2 łyżki masła
    4 łyżek octu jabłkowego
    1/2 czerwonej papryki
    1 obrane jabłko
    4 łyżki wody
    2 łyżeczki cukru
    po 2 szczypty soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Filet z dorsza

Ryba w panierce z duszonym buraczkiem z papryką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba w panierce z duszonym buraczkiem z papryką i jabłkiem 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojoną w kostkę paprykę , podsmażam , dodaję pokrojone w kostkę jabłko , podsmażam , podlewam wodą , chwilę duszę . Do całości dodaję obrany ze skórki i starty na tace o dużych oczkach buraczek , doprawiam octem , cukrem , solą i pieprzem , chwile duszę .
  • 2. Rybę myję , osuszam , kroję na porcje , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pieprzem cytrynowym . Rybę panieruje w mące , jajku i bułce zmieszanej z sezamem , smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Rybę podaję z ciepłym buraczkiem .

Porady

Buraczki są doprawione dość delikatnie , bo jadły go dzieci . Dla ostrości możemy zwiększyć ilość octu jabłkowego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować