Bagietki z masłem czosnkowym i serem - doskonałe na każdą okazję

3.4 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale również mogą być na kolację lub jako imprezowa przekąska. Na moich imprezach takie jedzonko zawsze ma wzięcie, wszyscy je uwielbiają i w mig znikają ze stołu :-) Przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Dlatego gorąco Wam polecam zrobienie takich zapiekanek przy najbliższej okazji :-) Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 długa bagietka lub 2 małe
    100 g miękkiego masła
    150 g tartego żółtego sera
    5-6 ząbków czosnku
    trochę siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku
    Dodatkowo:
    ok 80 cm folii aluminiowej
    1 arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Bagietki z masłem czosnkowym i serem - doskonałe na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bagietki z masłem czosnkowym i serem - doskonałe na każdą okazję 1. Najpierw przygotować masło czosnkowe. Do miski włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz siekaną zieleninę i całość wymieszać. Następnie dodać tarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa.

    Folię aluminiową przeciąć na pół i położyć jeden kawałek obok drugiego. Na górę nałożyć papier do pieczenia.

    Bagietkę przekroić najpierw na pół, a następnie osobno każdą połówkę na 1,5 cm kromeczki.

    Każdą kromkę smarować z jednej strony przygotowanym masłem, układać na papierze do pieczenia i dociskać kromki do siebie.

    To samo zrobić z drugą połówką bagietki. Jeśli masła trochę zostanie, można je rozsmarować na górze bagietek.

    Gotowe posmarowane bagietki zwinąć mocno i szczelnie folią z papierem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg lub 220 stopni góra-dół. Piec 15 minut.

    Następnie otworzyć piekarnik i delikatnie rozchylić folię z papierem, bagietki mają być otwarte, piec jeszcze 10 minut.

    Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakują na ciepło.

    Polecam, bo są naprawdę rewelacyjne :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Masło Czosnek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować