Wspaniały wieniec z ciasta drożdżowego zawsze wzbudza ogromny podziw u znajomych, a przeciez tak łatwo go upiec. Sukces polega na zwinięciu efektownego kształtu i udekorowaniu ciasta owocami.
Rustykalny wieniec drożdżowy z jabłkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić, wystudzić do temp. około 37 stopni C.
2.Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko, masło, sól i aromat migdałowy, cierpliwie wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
3.Ciasto umieścić w misce oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut (powinno podwoić objetość).
4.Ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części, z każdej uformować wałek. Z dwóch wałków zapleść warkocz, dwa końce połaczyć ze sobą tworząc kształt wieńca. W ciasto wcisnąć co 2 cm plaster jabłka. Owoce oprószyć cynamonem i cukrem wanilinowym.
5.Wieniec umieścić w okragłej silikonowej formie do pieczenia (tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 4,5 cm) lub innej tortownicy o podobnej średnicy.
6.Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Wieniec piec 30 minut w temp. 160 stopni C, wyjąć z piekarnika, naciąć ciasto w kilkunastu miejscach, w szczeliny wcisnąć truskawki.Zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut.
7.Rady: 1) Ciasto drożdżowe nie lubi przeciagów, należy wyrabiać je w cieple. 2) Miskę, do której wkładam ciasto do wyrośnięcia myję wcześniej gorąca wodą, osuszam i wkładam ciasto do ciepłego naczynia, przykrywam czystą, suchą, bawełnianą ściereczką. 3) Ekstrakt z wanilii można zastąpić aromatem waniliowym. 4) Zamiast roztopionego masła można dodać miękkie masło, które łatwo będzie łączyć z ciastem.
8.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Komentarze